Smörgåstårtans historia

Smörgåstårtans historia är rätt så lång och det finns mycket saker att gå igenom men först av allt så berättar vi simpelt vad en smörgåstårta är och varför du bör prova den.

En smörgåstårta finns i så många olika varianter med olika ingredienser och den ser i alla fall oftast ut som en tårta fast med smörgås lager istället för tårtlager. Mellan varje lager finns de oftast sallad, majonnäs och en hel andra ingredienser för att det ska smaka som en smörgåstårta.

Ovanpå smörgåstårtan så har du oftast räkor, skinka, ägg eller andra grönsaker som passar ihop med resten. Det finns hur många olika kombinationer som helst så det är definitivt värt att testa sig på olika för att hitta den bästa. Om du vill hitta olika kombinationer så kan du kolla in Smörgåstårta.com

Smörgåstårtan är svensk från början och finns i princip bara i Sverige i hela världen. Så man kan se de som en väldigt unik rätt som bara finns på en plats i hela världen i princip. Vi tycker definitivt att icke svenskar borde prova på smörgåstårta någon gång i livet då det är så himla gott.

Smörgåstårtan kom till kokboken ungefär runt 1940 och det var efter som den blev allt mer populär runt om i Sverige och därefter har det blivit som en nationalrätt som vi äter 6 e juni då vi firar vår nationaldag.

Men det är inte exakt då den kom till. Det sägs att den har funnits på 1800-talet men var inte alls likadan då och var inte populär alls. Även tidigare på 1900-talet så fanns det liknande rätter som man kan kalla för en smörgåstårta men ändå inte riktigt helt.

Just mellan 1920-1930 så fanns det en variant som hette randig sandwich som bestod av både ljusa och mörka bröd i botten sen smör och sedan oftast med lax ovanpå det. Denna slog inte igenom lika hårt och idag är det förmodligen ingen som har hörts talas om denna rätt.

Smörgåstårtan sågs mer som en lyxrätt för i tiden och det var inte alls lika många som hade tillgång till att äta det som det är idag då du kan köpa den nästan överallt för inte så mycket alls.