Hitta rätt käpp för dina vandringar

Gillar du att vandra, men känner att du kanske skulle behöva lite extra stöd under dina turer? Då ska du skaffa dig en bra käpp. En käpp kan hjälpa dig att hålla balansen när du färdas i lite tuffare terräng, som till exempel kuperad terräng, steniga landskap, eller i skogen. Men vilken käpp ska man välja egentligen? Det får du svar på i denna artikel.

 

Olika typer av käppar

Det finns flera olika typer av käppar att välja mellan. Några exempel på käpptyper är hopfällbara käppar, träkäppar, aluminiumkäppar och vandringskäppar. Hopfällbara käppar är perfekta för dig som inte behöver använda käpp hela tiden, men som gärna vill ha möjligheten att få lite extra stöd ibland. De hopfällbara käpparna är smidiga att ha med sig, så de är perfekta för dig som reser mycket.
Vanliga käppar av till exempel aluminium eller trä kan inte fällas ihop, men är oftast stadigare än hopfällbara käppar.
Vandringskäppar är käppar som är anpassade för vandringar eller längre gåturer.

Utöver de olika typerna av käppar, finns det även olika typer av grepp. De olika grepptyperna är runt grepp, derbygrepp, anatomiskt grepp och mindre grepp. Det runda används oftast på käppar av trä eller på vandringskäppar. Derbygreppet liknar ett dörrhandtag och kan fås på de allra flesta käppar. Derbygreppet hjälper dig att avlasta benen lite och lägger en del av belastningen på armarna i stället. Det mindre greppet passar personer med små händer.

Vilken ska man välja?

Om du har tänkt använda din käpp ofta, ska du inte skaffa dig en hopfällbar käpp. Då är det bättre att du skaffar dig en vanlig käpp av aluminium eller trä. Vandringskäppar är dock de allra bästa käpparna för vandring. Om du vill ut och vandra mycket ska du därför se till att skaffa dig en vandringskäpp. Många andra typer av käppar fungerar, men de är inte fullt så bra under vandringar som vandringskäppar är.