Covid 19-uppdatering: USA öppnar nu för turister igen

På grund av Covid 19 har det under en längre tid varit svårt att besöka utlandet, men med lättade restriktioner har svenska medborgare numera möjligheten att besöka USA återigen. För att du ska kunna ge dig av till USA som turist finns det dock vissa tillstånd som ska finnas redo innan du åker, så se till så att du har planerat på ett smart sätt och har ett giltigt resetillstånd.

 

Ha ditt resetillstånd redo

 

Om du har varit intresserad av att resa till USA under ett litet tag kan det mycket väl vara så att du tidigare har hört talas om ESTA tillståndet. Det här är ett resetillstånd som du måste lägga vantarna på innan det är dags att åka till USA, och du behöver detta tillstånd om du är en visumfri resenär som kommer från ett Visa Waiver-land: här ingår Sverige. ESTA resetillståndet gäller i två år och fungerar så länge du inte vill resa till USA och stanna där längre än 90 dagar.

 

Mer om ESTA-systemet

 

För dig som inte har ett visum och vill åka som turist till USA är det läge att ansöka om ett ESTA, och detta elektroniska resetillstånd agerar som ett sorts förhandsgodkännande. Detta bevisar att du uppfyller kraven som bes av dig för att kunna resa in i USA, men trots detta måste du självfallet ta dig igenom gränskontrollen som alla andra. Att fylla i en resetillståndsansökan tar i vanliga fall omkring 20 minuter, men du får inte svar förrän i alla fall några dagar senare, så vänta inte med att ansöka till precis innan det är dags att åka.

 

ESTA tillståndet kopplas till ditt passnummer när ansökan väl har beviljats, och detta resulterar i att personalen på flygplatsen är medvetna om att du har tillståndet genom att bara skanna ditt pass. Du slipper med andra ord att ta med ett fysiskt tillstånd.

 

Så här länge kan du använda ditt ESTA resetillstånd

 

Ditt ESTA resetillstånd kommer att löpa ut i förtid om ditt pass skulle löpa ut, men om vi bortser från detta är resetillståndet giltigt i upp till två år. Du kan under dessa två år åka till USA flera gånger, men kom ihåg att du inte får lura systemet. Du har nämligen inte möjligheten att åka till USA, stanna där i 90 dagar, åka tillbaka till Sverige och sedan omedelbart åka till USA igen för att praktiskt taget bo där.