Råvaror

Det värsta som finns i matväg är enligt mig alla halvfabrikat som ligger i kyldiskarna på våra mataffärer. Efter att ha besökt både USA och England kan jag ändå på något vis se att vi har blivit ganska så förskonade här hemma, även fast det kommer nya halvfabrikat varje dag.

Sist jag var i min lokala matvarubutik fick jag syn på en påse färdighackad lök och en med färdigskalad vitlök. Jag förstår att alla inte är lika matlagningsintresserade som jag själv men det var skrämmande att se. Jag tänker på alla miljöresurser som krävts för att skapa och sedan bryta ner detta halvfabrikat så vi ska slippa skala och hacka (vilket i och för sig är en vardagsrutin jag älskar). För mig är färska råvaror den viktigaste ingrediensen, med dessa kan matlagning bli njutbar, god och framförallt enkel. Speciellt gott blir det om det handlar om en råvara man själv odlat och skördat.

typographic-map-flavors

Viktiga smaker i världen – alla färska

I denna blogg kommer du kunna läsa om vilken typ av frukt och grönsaker som hör till varje säsong. Jag kommer också ge dig odlingstips på på grödor som ger god skörd då du vill odla hemma i lägenheten, på balkongen eller din lilla jordplätt. En fantastisk sak med vårt land är att man under vissa säsonger bara kan ta en promenad och plocka med sig smått och gott man funnit på vägen och som naturen har att erbjuda för att laga en god måltid på. Detta kan vara nyttiga råvaror som bara betraktas som ogräs i somliga ögon.

För mig är naturen som ett stort kök och medicinskåp i ett, med en mängd hemligheter för oss att upptäcka, som tur är har dessa råvaror använts sedan begynnelsen så vi vet idag vad som är ätbart och inte. Om vi ska fortsätta ha möjligheten att använda vår natur på detta sätt måste vi också lära oss att ta hand om den!

råvaror