Fiska för matens skull?

Tjabba gänget!

Hur har ni det i höstkylan? Jag trivs som fisken i vattnet! Apropå fiskar så ska jag faktiskt åka ut på en fiskerunda med brorsan i helgen. Jag har aldrig riktigt fastnat för det här med fiske, då jag aldrig har fått något direkt napp. Men nu har brorsan övertalat mig att ge det ett nytt försök. Han snackade om att jag inte har haft rätt fiskeutrustning innan så inför helgen har han hjälpt mig att införskaffa sveriges bästa fiskeutrustning. Haha, så nu får vi se om det visar sig att jag hittar en ny passion! 

fiske

Jag älskar ju att tillaga och äta fisk, så på pappret ska ju fiske vara något för mig! Vi får se!

Här är förresten ett ruskigt gott fiskrecept!

Det här med vegetariskt!

Jag har sedan en stund tillbaka funderat mycket på det här med vegetarisk mat. Som vi alla vet så skulle vi hjälpa världen om vi åt mer vegetariskt runt om i stugorna. Men jag förstår att det inte är det lättaste att lägga om vanorna när man inte känner sig motiverad eller inspirerad. Jag har känt precis likadant, och jag är ju en riktig köttälskare dessutom. Men den här veckan har jag bestämt mig för att bara laga vegetariskt och hittills har det gått bra, faktiskt. Jag hittade en ruskigt bra blogg som är fullspäckad med vegetariska och veganska recept som faktiskt ät riktigt goda!! Bloggen hittar ni här! Han har dessutom släppt en kokbok nu, en riktigt ärlig kokbok. Men med de här recepten så är det väl egentligen bara att prova, va?

I kväll ska jag i varje fall prova på Vegetarisk (vegansk) Boeuf Bourguignon, den ser ju ruskigt god ut faktiskt!!

Bilden tagen från hemsidan!

Bilden tagen från hemsidan!

Recepttips!

Jag provade ett recept jag hittade här i lördags och det blev ruskigt gott faktiskt! Jag körde i lite extra kryddor, eftersom jag älskar kryddstark mat, men det är ju helt upp till dig själv. Jag tänkte i vilket fall tipsa om receptet;

Snabb Chili på lamm med bönor och mandelpotatis!

Du behöver:chil

  • 600 g lammstek
  • 600 g mandelpotatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 200 g jordärtskocka
  • 1 stjälkar stjälkselleri
  • 1 grön chili
  • 2 tomater
  • 1 dl rödvin
  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 burk kokta, vita bönor
  • salt
  • peppar

Gör såhär:

  1. Hetta upp en gryta och koka potatisen.
  2. Skär lammet i tunna strimlor och stek i olja tillsammans med hackad vitlök och gul lök.
  3. Skala morot, jordärtskocka och skär ner dem i ca 2 mm tjocka skivor.
  4. Skär bleksellerin i centimeterstora bitar och stek tillsammans med morot och jordärtskocka med löken och lammet.
  5. Hacka ner chili och tomater i grytan och slå på rödvin, reducera till hälften.
  6. Slå på kalvbuljong och timjan och koka ner till hälften är kvar, tillsätt bönor och smaka av med salt och peppar.
  7. Njut!!

Landets nöjen!

Nu när jag är tillbaka i verkligheten så längtar jag genast tillbaka till landet. Det här med att man alltid hade tydliga uppgifter, varje dag. Antingen var det dags för gräsklippning, fönstertvätt, målning eller lagning av något. Kanske skulle jag satsa på att bli hantverkare? Det är ju så jäkla kul att fixa, lite allt möjligt på ett hus. Det hade varit riktig jäkla kul att faktiskt ha det som jobb. Hantverkare, målare eller trädgårdsmästare?

gräs

I kväll ska jag hålla i lite AW här hemma med mat och dryck, tänkte jag. Jag ska bjuda på grillad hamburgare med sötpotatispommes, sen har jag bunkrat upp med öl, vin och cider. Förhoppningsvis så kan vi sitta på balkongen och äta, men det kan bara vädret svara på. Ha det gott!

Förlängd helg!

Midsommarafton firades på landet med föräldrarna och deras gäster, och det blev en riktigt härlig tillställning. Jag fick briljera lite med matlagning och detta uppskattades av allihopa! Det är alltid kul att få lov att bjuda några andra än mina närmsta vänner på min mat, och se deras genuina reaktioner. Det är kul att veta att man inte bara tror att man är duktig på något, utan faktiskt får det lite bekräftat. Jag hade lagt in sill någon vecka innan, gjorde gubbröra och mina egna köttbullar. Hade jag haft mer tid så hade jag nog även stoppat egen prinskorv. Det är något som jag tycker är riktigt spännande, att göra egen korv och krydda det på olika sätt och se vad som funkar!

korv

 

Just nu sitter jag kvar på landet och har faktiskt bestämt mig för att stanna här veckan ut. Det visade sig nämligen att jag bara hade ett pass på dagiset i veckan och det var på fredag. Då kan jag ju lika gärna stanna här och måla staket, sätta plintar och hugga ved och allt annat som kan behövas. Det är ju något speciellt med att jobba med kroppen och se skillnaden på huset. Härligt, och farsan har laddat upp med belöningsöl!

 

För den som vill leva hälsosamt

Ett hälsosamt liv behöver inte vara synonymt med tråkigt! Om ni visste vad mycket gott och nyttigt som man kan göra. En personlig favorit är gröna smoothies. Många tycker att det låter läskigt, men det är riktigt svalkande och gott (och man kan ju själv styra vilka ingredienser man ska ha, man behöver ju inte ta ruccola om man inte gillar det). Jag brukar mixa mina utefter vad jag är sugen på, men jag brukar kombinera något grönt med syrlig frukt som apelsin, citron och äpple. Då blir smoothies saftig och svalkande, och inte sådär tjock i konsistensen som den kan bli om man mixar till exempel avokado och hallon. God smak på det också, men fel konsistens.

Mitt bästa recept:
En näve färsk spenat
En hel apelsin
En klyfta citron
Ett halvt äpple
Ev avokado

Mixa och drick! 

ladda ned

Bästa påskgodiset!

Nu är det snart påsk! Det känns riktigt roligt tycker jag. Det beror kanske på att jag tycker att det är så himla kul att stå i köket och framförallt; baka gott påskgodis. Så vad passar inte bättre än att jag delar med mig till er, med mina bästa påskgodisrecept? Bra idé va?

Jag tycker att påsken är att betrakta som en riktig mat- och godishelg. Egentligen är det ju det som påsken handlar om, nu för tiden. Jag menar inte att det inte är en religiös helg, det är det ju, men de flesta firar inte påsk av religiösa skäl. De flesta gör det för att det är tradition. Och inget fel med det!

De här lyxiga påskkycklingarna är så vansinnigt söta! Både att titta på och att äta. De kan jag verkligen rekommendera. Jag har gjort dem en gång och det var väldigt uppskattat :)

Dessa påskiga limeägg är ett lite nyttigare alternativ på påskbordet vilket kan vara fint att plocka fram. Dessa blir så söta och goda ändå.

images

 

Testar nytt recept

Att lära mig nya recept vet ni alla om att jag älskar. Mina geisha-godisar blev riktigt goda och det inspirerade mig ännu mer att laga nya recept. Så kollade runt lite på youtube och hittade ett recept på krämig kycklinggryta. Låter så galet gott!

Göra egen Geisha

Geisha är en av de godaste godisarna jag vet. Och nu har jag äntligen hittat ett recept på hur man gör sitt eget godis. Tack vare bloggen sweet-and-simple.se.

Både recept och bilder är lånade direkt från bloggen:

geisha

 

GEISHA
NOUGAT
1 dl hasselnötter
0,7 dl florsocker
130 g ljust choklad
CHOKLADÖVERDRAG
70 g mörkt choklad
30 g ljust choklad
 
GÖR SÅHÄR
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Akta så du inte bränner dem.
När skalen börjar lossna så är de färdiga.
Häll nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalen.
Smält ljust choklad i ett vattenbad eller i micron. Häll i nötterna och mixa ihop.
Tillsätt florsocker.
Ta fram en form. Jag använde en avlång form 20*15 cm. Om ni vill ha en tunnare geisha så ta en större form.
Lägg i bakplåtspapper.
Tryck i nougaten.
Smält sedan chokladöverdraget.
Ta fram en värmetålig skål och smält den ljusa och den mörka chokladen.
Häll på nougaten.
Låt stå minst 20 minuter i frys.
När du trycker fingret på chokladen så ska den vara hård.
Skär i önskade bitar.
Detta recept ska jag testa redan i helgen. Låter helt fantastiskt. Tack Sweet and simple för toppenrecept!

God jul från Rio!!!

Hallå alla godingar där hemma!

Just nu befinner vi oss i Rio de Janeiro och det är här vi kommer att fira jul. Det är absolut ingen julstämning alls här om jag själv får säga det. Jag menar i denna värme så går det liksom inte att få någon julkänsla, även om en del försöker göra det lite juligt med julpynt osv. Nej, en riktig jul blir det inte här men en riktigt intressant jul kommer det nog att bli. Vi har träffat ett par andra skandinaver här nere och tillsammans ska vi försöka laga lite svensk julmat. Att hitta de rätta ingredienserna har förstås inte varit det lättaste men vi får göra så gott vi kan helt enkelt!

Önskar er alla en riktigt god jul! Hoppas ni har det bra där i Sverige och att ni har en vit och fin jul i år!

large (6)