Var äter man den bästa maten i Örebro?

öreborTill helgen har jag lovat hjälpa en granne flytta deras dotter till Örebro, så matgalen som jag är så vill jag ju självklart veta vart man går för att äta den bästa maten. Hade varit kul om det fanns någon speciell pizza eller någon restaurang men ett tema som inte så vanligt. Om det finns en typ vietnamesisk restaurang eller något annat intressant upplägg.

För många år sedan var jag i Ronneby i Blekinge och åt på en restaurang som hade vitlök i allt som deras team, till och med i glassen. Ja, jag vet att det låter fruktansvärt oaptitligt men det var faktiskt väldigt gott. Tyvärr finns den inte kvar längre, men det var en kul upplevelse tyckte jag.

Så om det finns liknande saker i Örebro eller vart man absolut måste gå och äta så säg till.

Som ett tips så måste jag rekommendera HusmanHagberg i Örebro som verkligen gett ett professionellt intryck både på mig och grannen.

Riktigt god lax!

Hej alla vänner!

Igår hade jag mamma och pappa på middag här hemma och jag provade ett nytt recept på lax. Det blev så himla gott så jag bara är tvungen att dela med mig av det till er också. Jag hittade det här, men skriver ut det till er här också;

Lax i ugn med rucola och feta:

4 styckfrysta laxfiléer
150 gram fetaost
45 gram rucola
3 matskedar rapsolja
salt, peppar och eventuellt rökt paprikapulver

Lins och bönsallad:

2 deciliter puylinser
2 små morötter
250 gram sockerärtor
1 liten burk majs
1 burk kidneybönor
1 deciliter pumpafrön
4 matskedar balsamvinäger
0,5 deciliter olivolja
salt, peppar

Dillsås:

2 deciliter creme fraiche
3 matskedar torkad dill
1 tesked lökpulver
salt, peppar

Gör såhär: 

  1. Sprid ut smör i botten av en ugnsfast form. Lägg ut laxfiléerna och krydda dem.
  2. Finhacka rucolan. Smula över fetaost och strössla över den hackade rucolan.
  3. Ringla över olja på rucolan och ställ in formen i ugnen på 200° i 15-20 minuter.
  4. Sjud puylinserna i saltat vatten i 20 minuter.
  5. Flaga morötterna med en potatisskalare.
  6. Blanda linser och morotsflagor tillsammans med sockerärtor, majs, sköljda kidneybönor och pumpafrön.
  7. Ringla över balsamvinäger, olivolja och smaka av med kryddor.
  8. Blanda creme fraiche med dill, lökpulver, salt och peppar.

Njut! ruccola

Testa nytt recept!

Hej alla vänner!

Hur står det till med er? Jag känner mig faktiskt riktigt taggad inför hösten nu. Äntligen har jag kommit över ångestperioden av sommarens slut och börjat se fram emot allt vad hösten innebär. Det jag nu har börjat pilla med är att testa nya höstgrytor, då jag vill hitta fler favoriter tills detta årets kalla kvällar. En som jag ska testa ikväll som jag tycker låter lovande är den här:

Ni behöver:

  • 600 g fläskfilé
  •  2 st gula lökar
  • 1 st zucchini
  • 1 st röd paprika
  • 10 st champinjoner
  • smör att steka i
  • 0.5 st röd eller gul chili
  • 3 dl grädde
  • 400 g krossade tomater
  • 1.5 msk portvin
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk worcestershiresås
  • salt & peppar
  • 70 g gröna salladsblad
  • 1 knippe rädisor

Gör såhär:

  1. Putsa fläskfilén och skär i bitar.
  2. Skala löken och skär i klyftor.
  3. Skär zucchinin och paprikan i bitar och dela champinjonerna.
  4. Bryn fläskfilébitarna hastigt i en stekpanna med smör och lägg över dem i en stor gryta.
  5. Bryn löken på medelvärme tills den blivit mjuk och låt sedan zucchinin samt paprikan steka med en stund.
  6. Lägg därefter även grönsakerna i grytan.
  7. Stek champinjonerna i stekpannan ett par minuter och lägg dem sedan också i grytan.
  8. Skär chilin i tunna skivor.
  9. Häll i gräd­den och övriga ingredienser.
  10. Låt grytan koka upp och koka sakta under lock cirka 10 minuter, smaka av av med salt och peppar.
  11. Servera grytan med grönsallad och rädisor i bitar.

aut

Semesterkänslor!

Hej alla soldyrkare!

Vilket ruskigt bra väder vi har fått nu, riktigt bra tajmat för min ledighet. Jag är i stugan just nu, när föräldrarna är i stan. Ska faktiskt få besök av Jesper morgon, han har länge velat komma nämligen och prova fiskelyckan i sjön här. Han stannar i två dagar, vilket ska bli kul. Det är ju sällan man har sällskap av någon annan än sina föräldrar här ute! Dessutom hoppas jag att vi får napp så vi kan grilla egenfångad fisk till middag, det hade ju varit riktigt trevligt! Vad gör ni om dagarna?

sweden-798835_960_720

Husmanskost när det är som bäst!

kalops

Hej alla vänner!

Nu var det ett litet tag sedan jag skrev sist. Det har helt enkelt varit en massa annat som kommit i vägen. En av de sakerna är att jag har haft ruskiga problem med min nacke. Så fort jag har suttit vid datorn så har det liksom stuckit till i hela nacken. Har varit hos en naprapat och kollar upp det, han hittade en del spänningar som nu är borta. Men han sa att jag måste tänka över hur jag sitter när jag sitter vid skrivbordet. Det är svårare än det låter, vill jag lova. Så fort man slappnar av så hamnar man tillbaka i den dåliga ställningen .. Men det är bara att försöka vänja om sin kropp, helt enkelt. I går lagade jag kalops till helt regemente, så nu har jag frysen full av en riktigt god kalops. Himla skönt att ha middagar klara i frysen, så man inte behöver stressa med matlagningen om man är hemma sent eller helt enkelt inte har lust. Visst? Hoppas ni har det bra!

Middag för en!

mat

Hej allihop!

Det är ju för många som tycker att det är lite kämpigt att laga någon större middag när man är själv, men jag är av en annan åsikt, faktiskt. Att laga middag till sig själv är ju något av det bästa som finns. I går rörexempel så var jag inte så sugen på något större så jag kunde köra en lite spontan grej i ugnen. Lite som nachos, fast med fyllning. Så typ nachochips-pizza! Det var precis vad jag var sugen på, men jag kan inte tänka mig att det hade varit så värst frestande om det var till någon mer jag skulle laga middag. Det tänker jag på ofta, faktiskt, och det känns så jäkla lyxigt att bara ha mig själv att tänka på om jag inte har gäster.

Till helgen ska jag dock ha gäster hemma så då får jag tänka till lite extra, kanske blir det bara helstekt fläskfilé? Det tycker ju de flesta om! Eller vad säger ni?